Recent Forum Posts
From categories:

Google Web History voisi ehkä auttaa. Jotta täydellinen historia tallentuu, tarvitaan Google Toolbar selaimeen ja history-tallennukset kytkettynä päälle. Mutta sen jälkeen pitäisi tallentua aika kattavasti. En sitten tiedä, ovatko hakutoiminnot historiasta sellaisia, jotka tähän auttavat.

Google Web history by Tarmo Toikkanen (guest), 13 Jun 2010 17:50

Kiitos kannustuksesta :)

Re: Etsin aukkoja by arongasarongas, 15 Oct 2009 17:46
Re: Etsin aukkoja
Hannu Linturi (guest) 15 Oct 2009 16:49
in discussion Palautetta - kysymysiä - vinkkejä / Vinkkejä » Etsin aukkoja

Arvelen että olet aivan olennaisilla jäljillä. Ainakin olet Bahtinin jäljillä. Hän ajatteli että arvokkainta tietoa on se, mitä ei vielä ole mutta voisi olla. Yhden sortin tulevaisuudentutkimusviisastelun mukaan kuvaamasi kehitys on vääjäämätöntä. Ei kaaos vielä jää päälle vaan se alkaa organisoitua, kun "outo viehättäjä" alkaa yleistyvästi näyttäytyä ihmisille. Osaksi helpotus tapahtuu ihmisten päissä ikäänkuin "käyttöjärjestelmän" isona päivityksenä.

Sen rinnalla etsitään ja löydetään yhä enemmän ja paremmin ja toisiinsa liittyvämpiä ratkaisuja, joilla siilata ja suodattaa informaatio irti datasta ja merkitys tiedosta. Eikä vain niin vaan myöskin yhdistellä ja järjestellä sitä ja tätä uusiksi kombinaatioiksi. Niihin talkoisiin saadaan lisääntyvästi käyttöön pikku apureita, jotka väsymättä puuhastelevat puolestamme. Apurit ovat myös kevyesti oppivia tai ainakin opetettavia. Sen lisäksi opimme luultavasti jakamaan ja luottamaan myös verkostoihimme niin, ettei ihan kaikkea kiinnostavaa tarvitse itse päivystää.

Mutta se vasta kiinnostavaa on, miten tutkia ilmiötä, joka ei vielä mielellään antaudu syynättäväksi? Yksi tapa on mennä kentälle ja havainnoida. Silmät tulevat kipeäksi tuijottelusta ellei kehitä joitakin hypoteeseja, joiden mukaan alkaa kerätä aineistoa.

Toinen tapa on käydä viisaissa ja kysyä, mitä mieltä he ovat? Luultavasti ei saa keneltäkään tyhjentävää vastausta siitä yksinkertaisesta syystä, että sellainen tietokin on sirpaleina siellä täällä. Sopivalla tekniikalla ja hyvällä onnella sirpaleista voi koota ehyen kuvan tai kenties useampia, koska tulevaisuus voi olla monta. Se vasta huimaa olisi, jos tieto syntyisi systemaattisesssa dialogissa. Sillä keinolla voisi löytää senkin tiedon, joka ei matkaan lähtiessä ollut edes sirpaleina olemassa.

Sinulla on niin iso saalis tähtäimessä, mutta on sinulla hyvä pyyntikeinotkin. Onnea pyyntiin!

Re: Etsin aukkoja by Hannu Linturi (guest), 15 Oct 2009 16:49

Yksi vastaus:

teknisesti esim. selainlaajennus joka keräisi ja siihen liittyvä palvelu joka visualisoisi netinkäyttöhistoriaa voisi olla kuvaamaasi haasteeseen yksi ratkaisu. Tiedonhakututkimuksen puolella on "hakupolkua/harhailua" kuvaavia teorioita, mistä yksi tunnetaan nimellä "berrypicking" — eli tiedon hakijan reitti piirtyy esiin kuin marjanpoimijan jäljet gps-sovelluksen kartalle. Pari linkkiä:

Eräs selailuhistorian visualisointikokeilu (macille):
http://www.acm.uiuc.edu/macwarriors/projects/trailblazer/

Berrypicking-tutkimusta:

Bates, Marcia J. (1989). “The Design of Browsing and Berrypicking Techniques for the Online Search Interface.” Online Review, 13(5): 407-424.
Online: http://www.gseis.ucla.edu/faculty/bates/berrypicking.html

Re: Etsin aukkoja by arongasarongas, 12 Oct 2009 08:22
Re: Etsin aukkoja by arongasarongas, 08 Oct 2009 18:18

Olen havainnoinut monien ihmisten oppimiseen, opettamiseen ja ohjaamiseen liittyvää toimintaa netissä. Olen miettinyt niitä kysymyksiä, joita minulle jonkinlaisena alan asiantuntijana esitetään. Ja olen päätynyt tässä vaiheessa keräilemään sitä, mitä ei ole.

Annan esimerkin:

Opiskelija eksyy kerta toisensa jälkeen verkkosivustolla ja kun ympäristö alkaa hahmottumaan, kurssi loppuu. Perinteiset oppimisympäristöt keräävät opiskelijan verkkojälkiä opettajan käyttöön, usein opiskelijan tietämättä. En ole vielä nähnyt yhtään ympäristöä, jossa opiskelija kätevästi itse näkisi verkkojälkiensä historian. Tällä olisi kuitenkin tavattoman suuri arvo opiskelijalle. Hän voisi helposti klikkaamalla palata siihen, missä oli viimeksi. Jos verkkojäljistä syntyvää dataa voisi vielä jatkojalostaa kartan muotoon, verkkotyöskentelytilan hahmottaminen olisi paljon helpompaa kuin nyt. En ymmärrä tekniikkapuolesta mitään, mutta kuvittelen, että kun kerran olen nähnyt tällaista dataa, siitä muodostettu opiskelua opastava karttatyökalu ei ole mahdoton toive.

Sosiaalisen median maisemissa vallitseva tunnelma on edelleen sirpaloituminen. Opiskelijalla on oltava omassa päässään mentaalinen malli, jonka luominen on vaivalloista (joillekin ilmeisen työlästä) ja koska yksi kurssi on vain yksi kurssi (niin opettajalle kuin opiskelijallekin), näitä mentaalisten mallien vaateita voi samalla ihmisellä olla lukuisia.

Etsin siis kaikkia mahdollisia puutteita hyvin avarin mielin. Oletko sinä koskaan miettinyt, että jotain pitäisi olla, mutta ei vielä ole?

Etsin aukkoja by arongasarongas, 08 Oct 2009 15:56

Tästä viestistä syntyi niin hauska tapahtumaketju, että kuvasin sen blogissani. Kiitos vielä kerran!

Re: Uudet lukutaidot by arongasarongas, 16 Sep 2009 18:55

Mainiota, pääsen jopa luennoille, kun päivä natsaa INFOH1-kurssin kanssa, jee!

Re: Uudet lukutaidot by arongasarongas, 16 Sep 2009 11:25

Hmmh. Itseasiassa kurssi on yo:lla osa mediakasvatuksen opintokokonaisuutta, joten se kulkee koodilla AIKAA11 (https://www10.uta.fi/opas/opetusohjelma/marjapuuro.htm?id=4040), MUTTA sen voi tehdä hypermediaan. Suoritusmuotojen moninaisuudesta johtuen luennolla ei vielä päästy pitkälle.. Suorastaan huvittavan monimutkaista.

Re: Uudet lukutaidot by ville (guest), 16 Sep 2009 11:17

Kääks, se alkois siis eilen, hyvä muistutus. Taas hyötyä wikistä. Pitää illalla syventyä aloittamaan se kurssi. Tosi kiva, kun kommentoit. Tässä syyskuun alussa vielä työruuhkaa, hankeraportteineen :)

Re: Uudet lukutaidot by arongasarongas, 16 Sep 2009 10:33
Uudet lukutaidot
ville (guest) 16 Sep 2009 10:21
in discussion Palautetta - kysymysiä - vinkkejä / Vinkkejä » Uudet lukutaidot

Tämä vaikutti yksinkertaiselta tavalta kommentoida.. Selailin puolivahingossa wikiäsi (opeblogin kautta eksyneenä) ja bongasin että olet samalla Uudet lukutaidot -kurssilla. Minä tosin kävin luennolla istumassa. Kurssi alkoi eilen (15.9.) ja sen saa suoritettua myös hypermedian aineopintoihin (HYPEA3, jos oikein muistan). Eiköhän kurssin saa sisällytettyä johonkin maisteritutkinnon kaatoluokkaan, vapaavalintaisiin opintoihin tms.

Uudet lukutaidot by ville (guest), 16 Sep 2009 10:21

Olen yrittänyt tavailla Wikidotin ylläpito-osastoa, mutta en saanut syötetilauspainiketta näkyville. Ainoastaan foorumin (eli tämän keskustelu-osaton) syötteiden tilausnappi löytyy. Kun lennossa tekee, toivoo aika usein, että olisi tuossa työpöydän nurkalla kotitonttu, jolta kysyä, ettei tarvisi pitkin nettiavaruutta ihmetellä.

Syötteet? by arongasarongas, 16 Aug 2009 16:56

Hep vielä Sara, mainiota, että Pääsykoe on Twitterissä, otin heti meidän koulun seurantaan!

Heip, hauskaa saada tänne sikiöwikiin jo kommentti ja terveisiä vain, Pääsykoe-blogia aina silloin tällöin olen käynyt kurkkimassa.

Nettikirjoittelu on kevyttä ja auttaa jäsentämään ajatuksia. Minusta on kerrassaan upeaa mm. se, miten akateemista kirjoittamista on laitettu uuteen kuosiin Tutkimusparvessa. Mm. mikroartikkeli on loistava ja kehittämisen arvoinen asia. Perinteinen akateemisten papereitten tuottamisen aikasykli on laadukkuuden takaamiseksi hidas. Asioitten kollektiivisen työstämisen näkökulmasta rinnalla voi(si) elää avointa akateemista tekstittelyä myös uudella lailla, nopeammalla sykkeellä.

Kuten mainitsit, tuo kirjoittamisen taito sinänsä on tähdellistä. Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla (ja lukemalla). Hyvä olisi kirjoittaa kaikenlaista. Itse olen saanut paljon kipinää luovan kirjoittamisen opinnoista. Nyt jonotan, jos pääsisin taidehistoriaa opiskelemaan (olen jo yhden luentosarjan Helsingissä tenttimättä käynyt).

Kuvat auttavat jäsentämään, ja kuvallisen ajattelun kyky toimii sanallisen mieltämisen rinnalla. Huippuherkkuja esimerkiksi tästä tarjoilee avoin tutkija Juhana Kokkonen hahmottaessaan mutkikkaita sosiaalisen median rakenteita äärimmäisen yksinkertaisina kuvina.

PS. Ois kyl ihan kiva Tampereella tutustua myös Ihmisiin… sitäkin odotan opinnoilta, ainakin Helsingin opiskeluajoilta paljon oppia jäi pysyväiseen muistiin peer&beer-learning-metodilla :)

Olen samaa mieltä, että esimerkiksi blogi on mainio tapa oppia! Törmäsin blogiisi jo aikaa sitten ja olen sen jälkeen seurannut aika aktiivisesti. Blogin pitäminen on myös kirjoittamista, ja sitähän monissa opinnoissa tarvitsee. Samalla omat ajatukset opinnoista säilyvät ja muut voivat kommentoida niitä. Pidän itse Pääsykoeblogia ja sitten henkilökohtaista opiskelublogia, joka tosin monesti hairahtuu muunkin elämän puolelle.

p.s. Tervetuloa Tampereelle opiskelemaan!

Re: Pidätkö itse avoimia opintosivuja? by Sara (guest), 16 Aug 2009 16:20

Ja tänne siis voi vastata ilman Wikidot-tunnuksia vieraana, kuten juuri itse tein. Toivottavasti ei kerää spämmiä.

Blogi tai wiki on mainio tapa oppia. Voi tallettaa hetken tunnelmia, mietteitä, kysymyksiä. Voi yllättyä myöhemmin omista ajatuksistaan. Ja ainakin reflektoida jatkuvasti. Ainakin itse olen kokenut näin.

Onko sinulla erilaisia kokemuksia? Oletko perustanut tai hylännyt opintosivut?

Pidätkö itse avoimia opintosivuja? by Anne Rongas (guest), 15 Aug 2009 13:49
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License